Annemie helpt met planten van 6.000 bomen in Halen, ter ere van overleden echtgenoot

Zondag 6 februari worden in Halen bijna 6.000 bomen geplant, op percelen van twee privépersonen. Een van hen is Annemie Vandeputte uit Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt). “Zo willen we het werk van mijn overleden echtgenoot voortzetten en een steentje bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van het klimaat”, zegt ze.

Dirk, de man van Annemie, was van kindsbeen af gepassioneerd door de natuur. “Die liefde was hem van thuis uit meegegeven. In de jaren 80, nog lang voordat we waren getrouwd, ging hij al in de omgeving op zoek naar bossen die te koop werden aangeboden of percelen waar hij bomen op kon planten. Zo kregen we tot in Zoutleeuw in Vlaams-Brabant en in Postel in de provincie Antwerpen percelen in bezit. In Antwerpen ging het om een deel van een domein van 200 ha van zijn grootouders. Ook achter ons huis hebben we in de jaren 90 op een terrein van 4 ha 4.000 bomen aangeplant. Dat bos grenst aan het mooie natuurgebied Herk en Mombeek.”

De plantactie van zondag is een samenwerking tussen het Jane Goodall Institute Belgium, de Bosgroep Limburg en Luminus Halen. Het is niet de eerste keer dat de familie samenwerkt met die organisaties. “In 2017 hebben we al eens 2 ha bomen aangeplant in Alken, vlak bij de brouwerij.”

Klimaat

Begin 2018 werd er kanker vastgesteld bij Dirk, waaraan hij hetzelfde jaar nog bezweek. “Hij had nog vele plannen. Samen met onze kinderen, de schoonkinderen, Karolien Van Diest van de Bosgroep Limburg en enkele trouwe vrienden willen wij zijn levenswerk voortzetten”, beklemtoont Annemie. “Het is een eerbetoon aan de passie die hem heel zijn leven bezig heeft gehouden.”

Ook het bewustzijn voor het klimaat leeft heel sterk in de familie. “We hebben vijf kinderen en negen kleinkinderen – de jongste is vorige week geboren – van wie de toekomst ons heel na aan het hart ligt. We willen dat zij, hun leeftijdsgenoten en de generaties na hen kunnen opgroeien in een gezonde wereld. De aanplanting van het bos in Halen is onze kleine, persoonlijke bijdrage in het creëren van mooie natuur en in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.”

Wandelen

De eigenaar van het andere perceel in Halen kiest bewust voor een herbeplanting van zijn terrein. “Het perceel was beplant met fijnspar, maar die bomen werden aangetast door de letterzetter”, vertelt de eigenaar, die liever anoniem blijft. “In de plaats worden nu een twintigtal andere soorten aangeplant. Het gebeurt niet alleen uit ecologische overwegingen, maar ook om maatschappelijke redenen. Een bos biedt rust en ontspanning. Zeker in deze coronatijd hebben mensen het belang van wandelen ontdekt. De mensen zullen in het bos kunnen komen wandelen en ontspannen.”

De plantactie in Halen heeft bovendien een impact op het groen in Afrika, want voor elke boom die in België in de grond wordt gestoken, plant het Jane Goodall Institute een veelvoud aan bomen in Burundi.

Tegelijkertijd loopt een infomarkt, waar je heel wat kan bijleren over biodiversiteit, herbebossing en het belang van het aanplanten van een bos voor Halen, België en de rest van de wereld. Iedereen is welkom tussen 10 en 16 uur om mee te komen planten. Ervaring is niet vereist. Laarzen zijn wel een aanrader.

HBVL

Heb jij ook een leuk nieuwsje i.v.m. St-Lambrechts-Herk?

Dat kan je hier vrijblijvend plaatsen.


 

Dit is een artikel uit de wijkkrant.

Teller

  • Bezoekers
    • Today: 806
    • This week: 1,666
    • This month: 2,803
    • This year: 28,308