Filip en Lisa zochten een huis met meer ruimte en een weids uitzicht. Ze stootten op een hoeve in de Mombeekvallei die ze grondig onder handen namen. Ze maakten er een eigentijdse woning van.
Het gezin Biesmans verhuisde van Kuringen, waar ze al eens een huis verbouwden en tien jaar woonden, naar Sint-Lambrechts-Herk. Filip zocht vooral meer buitenruimte om wijnstokken te planten en zijn hobby als wijnmaker uit te oefenen. En zo botsten ze op een oude hoeve in de Mombeekvallei. “We stootten eerder toevallig op de woning. Je zag het huis bijna niet liggen, het was omgeven door struiken. We kwamen hiervoor ook weinig in de buurt. Maar de omgeving en de natuur is hier enorm schoon”, zegt Lisa. De woning vroeg wel om een grondige renovatie. Het koppel nam In-Lijn interieurarchitecten onder de arm. De woning kreeg een grondige herinrichting met een mix van oude en nieuwe elementen in een moderne hoevestijl.
De indeling is atypisch, en daar houden Lisa en Filip wel van. Zo liggen hier de keuken en living niet vlak naast elkaar. De zeer ruime living vormt het centrale gedeelte in de woning. De sierschouw uit een voormalig kasteel springt in het oog. Originele houten balken werden behouden en gezandstraald. Ook de originele vloer hielden ze. Lisa doorbreekt de drukkere rode tegel met lichte tapijten. “Hier ploffen we ’s avonds voor tv, maar de living heeft ook een zithoek waar het op zondag gezellig zitten is om een boek te lezen, of om met vrienden wat te keuvelen.”
Grote leefkeuken
“We kozen voor een groene keuken, zoals de kleur van de vensterluiken buiten. Ik ben er enorm blij mee.” — © Luc Daelemans
Het hart van de woning, ook al ligt die in een hoek, is toch wel de leefkeuken. “De originele keuken was heel klein. Ernaast lag een bergruimte. We maakten van het geheel een nieuwe keuken. Ik kook enorm graag. In normale tijden nodigen we vaak vrienden uit. Ik ben de ideale gastvrouw en Filip is een uitstekende sommelier. Tijdens doordeweekse dagen maken de kinderen hier hun huiswerk of knutselen ze, terwijl ik aan het kokkerellen ben.” Ook in de keuken koos Lisa voor iets speciaals. “Ik ben eigenwijs en wilde geen witte keuken. Het werd een groene keuken, zoals de luikjes aan de vensters in de gevel, en een keukenblad in ceppo di gré (authentieke Italiaanse kalksteen, nvdr.). Ik ben helemaal weg van mijn keuken, maar ze is wel delicaat doordat de deuren groen gelakt zijn. Hier en daar stootte ik al wat lak af.”
In de doorgang naast de keuken is een speelhoek voor de kinderen ingericht. Het speelgoed zit mooi opgeborgen in de groene kasten en ze kunnen er op de bank een boekje lezen. De volledig verbouwde ruimtes staan met hun strak uitzicht en zwarte aluminium deuren in schril contrast met de leefruimte, die nog heel wat authentieke elementen telt. De eetkamer die ertussen ligt, vormt een zachte overgang. “De eetkamer ligt enkele treden lager dan de achterbouw met de keuken. We kozen hier op aanraden van de architect voor traptreden in hetzelfde materiaal als ons keukenblad. Zo komen dezelfde materialen op verschillende plaatsen terug. In de eetkamer kozen we voor een warm parket in Hongaars puntmotief, en een open kast in warm hout. Het is de ideale plek voor boeken, maar ook voor reissouvenirs en enkele kunstwerkjes.”
Tijdens de winterdagen is de living extra gezellig in kerstsfeer. — © Luc Daelemans
Elke ruimte z’n functie
Het interieur groeide doorheen de jaren en is een mix van alles wat Lisa mooi vindt. Van designermeubels zoals een retro-ogende Wendela chair in de eetkamer en een loungechair van Hay tot leuke bijzettafeltjes en souvenirs. “Elke ruimte heeft zo z’n inrichting en z’n functie. We leven ook wel echt in elke ruimte. Van de leefkeuken, waar we door de dag veel tijd doorbrengen, tot de eetkamer, waar we samen met vrienden eten. ’s Avonds genieten we van een aperitiefje bij de openhaard, om later op de avond in de zetel te ploffen. En als het slaaptijd is, trekken we naar de slaapgedeeltes boven die ook volledig vernieuwd zijn.”
Wie woont hier? Filip Biesmans (40), bestuurder Tectum Group, Lisa Hoste (38), leerkracht beeldende vorming, George (10), Francis (7)
Wat? Herinrichting van een 19de eeuwse hoeve
Interieur? Hedendaags warm
Bewoonbare oppervlakte? 450 m²
Oppervlakte terrein? 1 hectare
Waar? Hasselt
Architect? In-Lijn Interieurarchitecten