Op elk van de 11 Hasseltse begraafplaatsen staat sinds kort een kunstwerk, gemaakt door studenten van de Stedelijke Kunstacademie. “We willen de begraafplaatsen opwaarderen met mijmerplekjes bij kunstwerken”, zegt schepen Laurence Libert.
De Hasseltse kerkhoven haalden de jongste tijd vooral het nieuws door de ontgravingen en de ontruimingen die begin 2021 werden uitgevoerd. “Een erg moeilijk beslissing maar wel echt nodig om ook in de toekomst elke Hasselaar de kans te bieden in zijn of haar eigen wijk begraven worden”, zegt schepen Libert. “Maar we wilden dit project ook afsluiten door op elke Hasseltse begraafplaats een kunstwerk te plaatsen. Op die manier worden de begraafplaatsen steeds meer parken, uitnodigend om te bezoeken of te komen wandelen.”
Jonge kunstenaars
De kunstwerken zelf komen uit eigen stad, waar een samenwerking is opgezet met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. “Zij hebben alles in huis”, zegt schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+). “Een expertenjury heeft 35 ingediende projecten beoordeeld en daaruit 11 werken gekozen. Elk concept moest troost brengen en verbinden, maar tegelijkertijd ook passen voor de specifieke locaties.”
“Dit project bood onze leerling-kunstenaars een unieke kans om een beeld in de publieke ruimte te plaatsen”, zegt lector Diane Gielen van het atelier Beeldhouwen en Ruimtelijke Kunst. Onze leerlingen maakten kunstwerken op plekken waar troost en herinnering samengaan, los van religieuze en persoonlijke herkenningspunten.”
“Kunst kan troost bieden en ertoe bijdragen dat het afscheid mooi en warm kan zijn”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Dit soort mijmerplekken doen ons nadenken en misschien wel beseffen dat we het leven moeten vieren en niet enkel om de dood moeten rouwen.”
Het resultaat is te zien op de 11 begraafplaatsen (Kruisveld, Godsheide, Stevoort, Kuringen, Tuilt, Kiewit, Spalbeek, Stokrooie, Wimmertingen, Sint-Lambrechts-Herk en Kermt) die Hasselt telt. De stad investeerde 100.000 euro in de aankleding van de begraafplaatsen. Elk kunstwerk wordt voor Allerheiligen ook uitgerust met naambordje met QR-code met uitleg over elk werk.