Een terugkerende schimmelziekte, die nog extra gestimuleerd wordt wanneer het regenachtig weer is, zorgt bij heel wat populieren voor erg vroege bladval. Dat merkten ook passanten op de grens van Stevoort, Sint-Lambrechts-Herk en Alken.
“Al enkele dagen stel ik vast dat in de Broekstraat in Stevoort veel bladeren op de weg liggen”, klinkt het. “Wie er even rondkijkt, ziet meteen dat de bladeren van honderden volwassen ‘canadabomen’ bruin zijn geworden en dit op percelen die zich uitstrekken over heel wat kilometers, aan de beide zijden van de vallei van de rivier de Herk, zowel in Stevoort, Sint-Lambrechts-Herk als Alken. Wellicht liggen de overstromingen aan de basis daarvan.”
Water
Het heeft niets met overstromingen te maken, zegt bomenspecialist Jef Van Meulders, die onlangs met pensioen ging in het Bokrijkse Arboretum. “Het gaat hier om een schimmelziekte die eigenlijk jaarlijks terugkeert bij deze bomen. Maar door de regenval van de jongste weken worden die schimmels erg actief en daarom is het nu erg zichtbaar. De bladeren kleuren bruin en vallen al van de bomen. Andere jaren gebeurt dat later en springt het minder in het oog. Maar nu is de rest van de natuur nog groen en in blad. Groter kan het contrast niet zijn.”
Buxus
“Canadabomen zijn erg gevoelige jongens”, lacht Jef. “Ze zijn destijds in deze contreien erg veel aangeplant omwille van hun grote houtopbrengst, maar eigenlijk zijn ze een modegril van een tijdperk. Net als de buxus - die ooit gestekt is van één ingevoerde plant - een feest is voor de buxusmot, is de canadaboom dit ook voor deze schimmels. Maar wees gerust, volgend jaar krijgen die bomen weer net zoals altijd groene bladeren. Trouwens overstromingen, daar kunnen populieren erg goed tegen. Die zorgen zeker niet voor ziektes bij de populieren.”